openRGD kan inte lära någon att släktforska, men kan hjälpa till att hålla bra kvalitet på de registrerade uppgifterna.
När man registrerar sina uppgifter i sitt släktforskningsprogram är det lätt att det blir fel ibland.
Det är därför bra att då och då kontrollera sin databas med något hjälpmedel. Ett sådant hjälpmedel är openRGD, som för några år sedan togs fram i ett projekt via föreningen Dis.
openRGD arbetar med GEDCOM fil, som man skapar med sitt släktforskningsprogram. GEDCOM filen läses in, ett antal kontroller görs och man erhåller resultatlistor, som indikerar sånt som man bör kolla upp och vid behov rätta i sin databas.
De vanligt förekommande saker som man blir uppmärksammad på är dubblerade personer, fel kön, dubblerade händelser, olika datum fel. (se Översikt – openRGD)
openRGD är öppen för alla genom att man kan logga in som guest. En annan fördel med openRGD är att den GEDCOM fil man läser in inte kan ses av någon annan och det är bara man själv som kan se resultatlistorna. Är man inloggad som guest tas uppgifterna bort när inloggningen bryts.
Om openRGD inte kan läsa en GEDCOM fil så kan säkerligen inget annat program heller göra det.
Det finns även mer avancerade funktioner i openRGD, utöver egenkontrollen. Om man samarbetar med någon annan släktforskare kan man jämföra (matcha) sina släktträd för att se vad man har gemensamt, man kan se likheter och skillnader på detaljnivå.
För att komma till openRGD anges rgd.dis.se på valfri web-läsare.
En mer detaljerad beskrivning av hur man kommer in till openRGD och om testerna och resultatlistorna beskrivs i ”Översikt – openRGD”