Gotlandsprojektet är ett projekt under Gotlands Släktforskningsförening. Syftet med projektet är att förstå hur nära släkt folk med härstamning från Gotland är, samt att bidra till kunskapen om hur Gotland har befolkats genom historien genom DNA-forskning. Projektet ska bidra till den gotländska släktforskningen och öka förståelsen för Gotlands historia och hur befolkningen utvecklats över århundradena som varit. Gotland började att befolkas relativt snart efter den senaste istiden slut, och de äldsta lämningarna efter människor på ön har daterats till lite mer än 9.000 år sedan. Det är då vår historia tar sin avstamp.
DNA kan berätta mycket om vår mänskliga historia eftersom haplogrupperna kan berätta historien om våra förfäder och var de kom ifrån. Enligt International Society of Genetic Genealogy (ISOGG) är definitionen av en haplogrupp en genetisk befolkningsgrupp av människor som delar en gemensam förfader på fädernet eller mödernet (“a genetic population group of people who share a common ancestor on the patriline or the matriline).”[i]. Fädernet ger oss y-DNA genom Y-kromosomen och mödernet tillhandahåller mt-DNA genom cellernas mitokondrier. Genom haplogrupperna kan vi spåra våra förfäder tillbaka i tiden till mänsklighetens början. DNA med ökande precision berätta för oss var våra förfäder på fädernet och mödernet har bott och när de kom till en viss plats.
Gotland har en egen berättelse som projektet syftar till att återupptäcka. Genom sin placering i Östersjön och historia, en invandring som varat sedan slutet av istiden, vikingatidens handelståg och handel med trälar, Hansans inflytande, korsbetningen och den danska erövringen och sedan det svenska övertagandet, allt detta har inte bara påverkat den gotländska historien utan också bidragit till den genetiska smältdegel som öns befolkning utgör. De haplogrupper som hittills påträffats tyder på en stor inflyttning till ön, vare sig den var frivillig eller ett resultat av handel med trälar, i vågor vid olika tidpunkter och från olika delar av världen.
För att kunna uppfylla vårt övergripande syfte bedriver vi olika delprojekt som i nuläget omfattar följande:
- eftersökning av publicerade historiska DNA-resultat som framkommit vid arkeologiska undersökningar
- genomgång och analys av haplogrupper av medlemmar via FamilyTree DNA (mtDNA och/eller y-DNA)
- analys av haplogruppernas utbredning/spridning via från medlemmarna inskickade släktträd.
De första två delarna görs tillgänglig för medlemmarna via skrivelser (svenska och engelska) som redogör för slutsatser och rön. Dessa skrivelser finns att tillgå via denna webbsida. Den andra delen görs tillgänglig för de medlemmar som bidragit med haplogrupper och släktträd och ska göra det möjligt för dem att få tillgång till haplogrupper för anor där de ej kan hitta någon nu levande släkting att testa. Denna databas finns också tillgänglig via denna webbsida, men för att nå sidan måste en kod erhållas. En kod erhålls av administratör när släktträd skickats in och inkluderats.
En fråga som vi kan få är varför någon ska testa sina haplogrupper och dela informationen med oss. Detta är givetvis ett personligt val som var och en av oss måste göra. Från vårt perspektiv så ger DNA-forskning en ytterligare dimension till släktforskningen då den låter oss få en inblick i vår släkts historia från tiden innan några skrivna dokument finns och förstå varifrån vi kommer. Då det ofta kommer nya rön i DNA-forskningen kan vi genom denna utveckling förstå mer om släktens utveckling. Genom att analysera haplogrupper för ett geografiskt område, såsom Gotland, kan vi förstå och berätta områdets historia genom dess befolkning och samtidigt se den genetiska pusselbit som våra anor bidrog med. Det är i mötet mellan DNA-forskningen och det som brukar benämnas traditionell släktforskning, och den enorma kunskap som finns hos släktforskarna, som vi kan se och förstå vår historia. Om ni inte är medlemmar i projektet så gå med på Family Tree DNA och anträd den långa DNA-resan genom er släkts historia. Ni hittar oss på https://www.familytreedna.com/groups/gotland/about samt på Facebook via https://www.facebook.com/groups/531198563751868/