Sommar eller inte så fortsätter vi arbetet i projektet och vi har precis gjort en genomgång av alla i projektet och sett till att era resultat nu ligger i rätt grupper och alla nya medlemmar på Family Tree är kategoriserade. En hel del, främst på y-DNA-sidan har fått uppdaterade grupper med bättre härledningar. Anledningen till att vi gjorde en ny genomgång av alla var för att det skulle bli en bra kategorisering i Carl-Johan Gustafssons projekt med släktträd med haplogrupper. Nu ska kategoriseringen via Family Tree hänga ihop med den kategoriseringen/grupperingen som är via släktträds-projektet. Vi håller också på med version II av skrivelsen men det kommer dröja lite längre eftersom vi vet att det finns analyser som är under bearbetning av Family Tree som vi gärna vill ha med. Vi hoppas ni har lite tålamod med detta. Även om det dröjer lite innan skrivelsen II kommer ut så har vi några små punkter att bjuda på som ”aptitretare”.
- på y-DNAsidan så har vi en medlem som har sitt urprung på fäderneslinjen på de brittiska öarna som blev tagen som träl av vikingarna. Det är den första (sannolikt) konstaterade ”trälättlingen” i Gotlandsprojektet. Det kan hända det finns fler på mt-DNAsidan som kommit till området via handeln med trälar.
- På y-DNAsidan så har gruppen I-M438 växt (före detta I2). Gruppen I2 är den förste dokumenterade y-DNAgruppen som kom till Gotland efter istidens slut. Nu är det ingen i projektet som hör till den undergruppen tyvärr, utan de kom ett antal tusen r senare, men frågan är om gruppen I2 är större bland de med gotländskt ursprung än i övriga Sverige. Det behövs dock fler som testar sig. Nu sticker jag inte bara kanske ut huvudet utan är rätt vågad, men om det skulle finnas kvar en ättling till den första gruppen med I2 som kom för drygt 9-10.000 år sedan, då skulle jag tro att den personen skulle finnas på Gotland.
- Den största gruppen inom y-DNA är fortsatt I-M253. Om än många hör till undergruppen L22, vilken brukar kallas för den skandinaviska/nordiska undergruppen, så börjar vi se fler testade från andra undergrupper såsom den företrädesvis germanska undergruppen Z58.
- På mtDNA-sidan så har vi fortsatt mer grupper och nya undergrupper tillkommer i stort sett med varje ny medlem eller testad medlem. Det är en fortsatt stor spridning bland projektets medlemmar.
- På mtDNA-sidan har vi hittat studier avseende tester av kvarlevor återfunna på Gotland som visar på en närvaro också av grupperna H1a och H1e. Detta är mycket intressant då vi har en del H1 projektet men en definitiv avsaknad av H i det historiska materialet. Även gruppen K1b är nu belagd. Jag hoppas att vi hittar fler testresultat (aktiv eftersökning pågår) som ger oss ytterligare pusselbitar i vår strävan att förstå då och nu och hur de hänger ihop.
- Har vi ändrat oss i frågan om ”alla gotlänningar är släkt med varandra”? Just nu kvarstår slutsatsen från version I av skrivelsen men man vet aldrig vilka nya resultat som dyker upp, särskilt inte när vi kan koppla samman detta med släktträdsprojektet.
Det var en liten aptitretare i alla fall.
Hälsningar från oss i projektet